EENJARIGE ACADEMISCHE BASISOPLEIDING
IN DE
ONTWIKKELINGSGERICHTE EN EXPERIËNTIËLE
Kinder- en Jeugdpsychotherapie
Algemene inhoudelijke coördinatie:
em. Prof. dr. L. Verhofstadt-Denčve
(BeNeLux Universitair Centrum, Antwerpen)
ACADEMIEJAAR 2007-2008
(Info en aanmeldingsformulier)
Deze praktijkgerichte basisopleiding in de Ontwikkelingsgerichte en Experiëntiële Kinder- en Jeugdpsychotherapie wordt inhoudelijk gecoördineerd door Prof. L. Verhofstadt-Denčve (Univ. Gent) in samenwerking met het:
BeNeLux-Universitair Centrum (BUC):
Groenenborgerlaan, 149 B-2020 ANTWERPEN.
TEL ++32 (0)478 20 64 91
FAX. ++32(0)3 353 32 69
Doelgroep: Houders van het diploma van
(1) licentiaat/masters (of op ogenblik van de opleiding in laatste jaar) psychologie, (ortho)pedagogiek,
(2) psychiatrie (of psychiaters in opleiding),
(3) hoger onderwijs van één cyclus (gezondheids- en maatschappelijke sector) die ervaringsgericht willen kennismaken met creatieve therapeutische (actie)technieken ten behoeve van kinderen en adolescenten, vanuit een ontwikkelingsgericht-experiëntieel denkkader.
Finaliteit: Certificaat met academische credits afgeleverd door het BUC.
Het ligt in de bedoeling dat men na deze basisopleiding de geleerde technieken (onder deskundige supervisie) in de eigen praktijk zou kunnen aanwenden.
Voor de groepen (1) en (2) kan deze leergang tevens fungeren als --niet verplichte, maar nuttige-- voorbereiding op de Postgraduaat-opleiding Psychotherapie. Optie: Experiëntiële en Ontwikkelingsgerichte Kinder- en Jeugdpsychotherapie (Universiteit Antwerpen). Start 5 okt. 2007; Selectie mei/juni 2007); erkend door de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling; de Nederlands-Belgische Vereniging voor Psychodrama; de Stichting Nederlands-Belgisch Examenstatuut Psychodrama, Sociodrama & Roltraining en de Federation of European Psychodrama Training Organisations. Brochure te bekomen op aanvraag: leni.deneve@UGent.be
Evaluatie: Het certificaat wordt verleend aan studenten die alle workshops meevolgden en een werkstuk, omvattende een synthese, persoonlijke reflectie en integratie van het theoretisch kader, met goed gevolg afwerkten (circa 25 pag.).
Programma en docenten:
Anneke Broertjes: Inleiding in het focussingproces bij kinderen (6u)
(Orthopedagoog; leerkracht speciaal onderwijs in een Basisschool in Noord Holland; speltherapeut; erkend focussingtrainer).
Willy Colin: Cliëntgerichte psychotherapie met adolescenten (6u)
Werkend lid en erkend supervisor van de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling; als orthopedagoog - psychotherapeut werkzaam op een crisisopname afdeling van het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie te Antwerpen; verbonden aan de Faculteit voor Mens en Samenleving in Turnhout; Kernstaflid en docent in de Postgraduaat-opleiding Psychotherapie. Optie: Experiëntiële en Ontwikkelingsgerichte Kinder- en Jeugdpsychotherapie (Universiteit Antwerpen).
Niki Jeannin: Inleiding in het aanwenden van creatieve technieken bij kinderen (6u)
Gespecialiseerd in psychodrama en creatieve technieken bij karaktergestoorde kinderen; werkzaam in de afdeling kinderpsychiatrie van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg, Leuven.
Tine Maeyens: Ontwikkelings- en cliëntgerichte psychotherapie met kinderen (6u)
Klinisch psycholoog, houder van het diploma "Specialisatie-opleiding Ontwikkelingsgerichte en Experiëntiële Kinder- en Jeugdpsychotherapie", lid van de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling. Docent in de Postgraduaat-opleiding Psychotherapie. Optie: Experiëntiële en Ontwikkelingsgerichte Kinder- en Jeugdpsychotherapie (Universiteit Antwerpen).
Hubertien Schetters: Directief werken met adolescenten / jongvolwassenen en hun systeem (6u)
Systeemtherapeut/psychotherapeut. Specifieke interessegebieden, doelgroep: adolescenten-jongvolwassenen, gezinnen en partnerrelatietherapie.
Eliane de Beer- Hoefnagels : Inleiding in de beeldcommunicatie (6u)
Ortopedagoog/psychotherapeut; gespecialiseerd in beeldcommunicatie: opleiding en supervisie; Werkzaam in GGZ Meerkanten locatie Barneveld Nederland.
Myriam Jennen (1) & Wendy Druyts (2): Blik op de eigen persoon: een cliëntgerichte benadering (6u)
(1) Klinisch psycholoog; Werkend lid en erkend supervisor van de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling; verbonden aan de Lessius Hogeschool en de Faculteit voor Mens en Samenleving in Turnhout; Kernstaflid en docent in de Postgraduaat-opleiding Psychotherapie. Optie: Experiëntiële en Ontwikkelingsgerichte Kinder- en Jeugdpsychotherapie (Universiteit Antwerpen).
(2) Lid van de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgerichte en Experiëntiele Psychotherapie en Counseling; verbonden aan de Faculteit voor Mens en Samenleving in Turnhout;werkzaam als klinisch psychologe binnen psychiatrische dagbehandeling.
Moira Verhofstadt: Inleiding in het aanwenden van actie- en dramatechnieken bij adolescenten (12u)
Internationaal erkend als "Certified Practitioner Psychodrama" (CP); lid van de Nederlands-Belgische Vereniging voor Psychodrama; Werkzaam in een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk voor de begeleiding van seksueel delinquenten; Kernstaflid en docent in de Postgraduaat-opleiding Psychotherapie. Optie: Experiëntiële en Ontwikkelingsgerichte Kinder- en Jeugdpsychotherapie (Universiteit Antwerpen).
Leni Verhofstadt-Denčve: Algemene theoretische en praktische omkadering (12u)
(em. Hoogleraar Universiteit Gent, Vakgebied Theoretische en Klinische Ontwikkelingspsychologie; internationaal erkend psychodramatrainer (TEP); Stichter van de School for Experiential-dialectical Psychodrama; lid van de Nederlandse-Belgische Vereniging voor Psychodrama; lid van de Vlaamse Vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling; Coördinator Kernstaf en docent in de Postgraduaat-opleiding Psychotherapie. Optie: Experiëntiële en Ontwikkelingsgerichte Kinder- en Jeugdpsychotherapie (met ingang van acj. 07-08: Universiteit Antwerpen).
Organisatie en werkvorm: De leergangen worden ingericht in de vorm van praktische ervaringsgerichte workshops waarbij theorie en praktijk zeer nauw bij elkaar aansluiten. Er wordt steeds gewerkt binnen een beveiligende niet confronterende sfeer met mogelijkheid tot actieve inbreng van de deelnemers.
Cursusmateriaal:
-Leijssen, M. Gids voor gesprekstherapie. Utrecht: De Tijdstroom. 1995*.
-Verhofstadt-Denčve, L.: Zelfreflectie en persoonsontwikkeling. Een handboek voor ontwikkelingsgerichte psychotherapie. Leuven/Amersfoort of Voorburg: Acco.1995, 2001 of 2007*.
* De studenten dienen een uitgave van deze boeken in de eerste workshop bij zich te hebben.
-Capita selecta in relatie tot de behandelde thema's: theoretische achtergrond, gehanteerde methoden en technieken, empirische ondersteuning.
Tijdstip en locatie:
De 11 workshops gaan steeds door op woensdag van 10u tot 17.15u op volgende dagen:
7 en 21 nov. 2007; 12 dec.; 16 en 30 jan. 2008; 20 feb.; 5 en 19 maart; 16 april; 7 en 28 mei.
Alle sessies gaan door in het BeNeLux Universitair Centrum op hogervermeld adres:
Groenenborgerlaan, 149 Antwerpen.
Kosten:
Totale kostprijs: 970 € (excl. boeken, readers en onvoorziene); voor laatstejaarsstudenten studenten: 895€
Inschrijving:
Om in te schrijven stuurt u het (volledig ingevuld) antwoordformulier op samen met een kopie van uw diploma (of een getuigschrift van uw laatste of desnoods voorlaatste opleidingsjaar). U zult dan na een viertal weken bericht krijgen of u voldoet aan de basisvoorwaarden, en zo ja een betalingsformulier ontvangen. Na storting is uw deelname verzekerd.
BELANGRIJKE OPMERKING: Voor eventueel geďnteresseerden is het aangeraden zo snel mogelijk het aanůeldingsformulier in te sturen, daar het aantal deelnemers beperkt is.
In geval van plaatsgebrek; kan u wel desgewenst op een wachtlijst komen, waardoor u volgend academiejaar zeker kan deelnemen.
OP DIT OGENBLIK ZIJN ER NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ VOOR 07-08
Indien u op de mailinglist wenst te staan mail nu naar:
dan krijgt u automatisch en tijdig alle noodzakelijke informatie.
AANMELDINGSFORMULIER
(Opleiding 2007-2008)
Kandidatuurstelling tot deelname aan de Eenjarige academische Basisopleiding in de Ontwikkelingsgerichte en Experiëntiële Kinder- en Jeugdpsychotherapie.
(In hoofdletters, duidelijk leesbaar, invullen a. u. b.):
NAAM:...............................................VOORNAAM:.......................GEBOORTEDATUM.......................
BASISDIPLOMA:...............................................................................................................................
AFGESTUDEERD IN HET JAAR: ....................INSTELLING........................................................
THUISADRES: ……………………………………………………………………………………
TEL:...................................FAX............................... E-MAIL:
WERKADRES:……………………………………………………………………………………..
TEL………………………FAX…………………… E-MAIL:
ACTUELE WERKSETTING (indien u werkt: korte omschrijving): …………………………………
..........................................................................................................……………………………….
………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………
________________________________________________________________________________
Hierbij stel ik mijn kandidatuur tot deelname aan de Eenjarige academische Basisopleiding in de
Ontwikkelingsgerichte en Experiëntiële Kinder- en Jeugdpsychotherapie.
(gelieve bij uw kandidatuurstelling, samen met dit antwoordformulier, een copie van uw
diploma (of puntenbriefje 1e / 2e licentie of master) per post op te sturen of te faxen naar
onderstaand adres.
Datum............................... Handtekening
……………………………..
Gelieve dit antwoordformulier te faxen [++32 (0)3 353 32 69] of op te sturen naar volgend adres:
BeNeLux - Universitair Centrum
t.a.v. A. De Wachter
Groenenborgerlaan 149
B-2020 Antwerpen.
Ter informatie: Indien u geďnteresseerd zou zijn in een
(1) gespecialiseerde psychodrama-opleiding (voor begeleiding van kinderen, adolescenten, volwassenen) zie verder in deze website of surf naar:
(2) vier-jarige postgraduaat-opleiding in de experiëntiële en ontwikkelingsgerichte kinder- en jeugdpsychotherapie (Univ. Antwerpen), zie verder in deze website of surf naar:
http://www.ua.ac.be/capri